DJV 26
Kaakproblematiek
Fysiotherapie bij kaakklachten

Kaakgewrichtsklachten komen veel voor, maar zijn gelukkig meestal niet ernstig van aard.
Onder kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of het kaakgewricht. Deze klachten veroorzaken vaak pijn in en rond het gewricht en geven een uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het oor zelf. Het kaakgewricht is een gewricht dat tussen de kaak en de onderkant van de schedel is gelegen. Het gewricht bevindt zicht net voor de oren. Het is omgeven door een groot aantal banden en spieren. Verder bevat het gewricht een discus.; dat is een vrij plat stuk flexibel kraakbeen.

Het ontstaan van kaakklachten

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is een min of meer continue overbelasting. Die vindt plaats door gewoonten als klemmen, knarsen, nagels bijten, kauwgom kauwen of een niet op juiste wijze scharnierend kaakgewricht. Andere oorzaken zijn het niet goed glijden van de twee helften van het kaakgewricht, waardoor het gewricht zo nu en dan op slot kan raken en beschadigingen aan het kaakgewricht door factoren van buitenaf. Dat kan het geval zijn bij ongevallen.

Normaal zijn de kaken alleen belast gedurende het eten en zijn ze alleen in beweging (maar niet belast) bij het praten. Nachtelijk tandenknarsen of klemmen veroorzaakt veel spanning in de kauwspieren.

Kaakklachten en triggerpoints

Volgens Travell en Simons zijn triggerpoints in de spieren van de kaak en de voorkant van de hals verantwoordelijk voor een groot deel van de pijn die verband houdt met kaakklachten. Bijkomende klachten bestaan uit oor-, nek- en hoofdpijn. Maar ook kan de pijn uitstralen naar tanden of kiezen. Dan lijkt het alsof u kiespijn heeft.

Met speciale oefeningen en technieken wordt geprobeerd het bewegingsverloop van het kaakgewricht te herstellen, zodat spierspanning en mobiliteit normaliseren en de pijnklachten dus verdwijnen.

De Jong en Vitaal • Centrum voor fysiotherapie

Heeft u nog vragen? Bel 0184 61 49 93 of neem contact met ons op.

Fysiotherapie, manuele therapie en bekkentherapie

Volg ons op social media!

Locaties

Peulenstraat 146
3371 AR Hardinxveld-Giessendam


Rembrandthof 95
3372 XV Boven-Hardinxveld

© de Jong en Vitaal