Multiple sclerose

Multiple sclerose

Multiple sclerose (afgekort MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien.

Behandelingen bij MS
MS is helaas niet te genezen. Wel kunnen diverse medicijnen die de ziekte afremmen en rustiger laten verlopen. Daarnaast zijn er verschillende manieren om symptomen of klachten te beïnvloeden.

Fysiotherapeut / Oefentherapeut
Regelmatig bewegen kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. Fysiotherapie en oefentherapie streven naar het optimaliseren van de functies van het houdings- en bewegingsapparaat, zodat de cliënt zolang mogelijk zelfstandig kan functioneren. De fysiotherapeut of oefentherapeut kan helpen als bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van het dagelijks bewegen.

Wij van De Jong en Vitaal zijn aangesloten bij een van de regionale netwerken van MS Zorg Nederland en zijn geschoold om de behandelingen en begeleiding van mensen met MS te doen.