Schouderklachten zijn veel voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. De meest bekende klachten zijn: schouderluxatie (uit de kom), instabiliteitsklachten, frozen shoulder en SAPS-klachten (inklemmingsklachten). De schouder wordt gevormd door drie botten, namelijk het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm met daarom heen verschillende spieren. De schouder is een ingewikkeld gewricht. Dit komt door de bouw van het gewricht en omdat ook de nek en de romp een belangrijke rol spelen bij schouderbewegingen.
Na een val of ongeluk is de oorzaak van de schouderklachten duidelijk. Veel schouderklachten ontstaan geleidelijk en de oorzaak is onduidelijk. U merkt dat het aantrekken van de jas lastig wordt, u moeite heeft met haren kammen of om iets van een hoge plank te pakken. Verschillende factoren kunnen hierin mogelijk een rol spelen, zoals over- of onderbelasting, houding, leefstijl, drukte of stress. Hierdoor raakt de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord in het weefsel. Het gewricht wordt niet meer goed aangestuurd en ontstaan er klachten. Schouderklachten worden vaak niet alleen in de schouder gevoeld, maar ook in de arm en soms zelfs in de hand.
Wij helpen u graag bij uw schouderklachten. Samen met u gaan we aan de slag om de functionaliteit van uw schouder te verbeteren. Behandeling zal kunnen bestaan uit voorlichting en adviezen, huiswerkoefeningen, rekoefeningen en eventueel massages, mobilisaties en manipulaties. De duur van het herstel is lastig te voorspellen. Dit is ook afhankelijk van de tijd dat u al met de schouderklachten rondloopt
Ook wel Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd, staat letterlijk voor een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’.
COPD staat voor alle longaandoeningen die zich kenmerken door een (deels) blijvende vernauwing van de luchtwegen.
Bij diabetes mellitus (DM) kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren.
Middels hartrevalidatie, welke door een fysiotherapeut gegeven wordt, kun je je grenzen leren bewaken.
Klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of het kaakgewricht.
Lage rugpijn wordt ook wel ‘spit’ of ‘lumbago’ genoemd en komt veel voor.
Een tenniselleboog of tennisarm is een niet bacteriële peesontsteking rond de elleboog.
Wanneer we spreken over een whiplash heeft iemand een ‘accelateratie/ deceleratie-trauma’ meegemaakt.
© de Jong en Vitaal