Artrose
Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen. In de volksmond wordt artrose ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Ongeveer 20% van alle ouderen heeft artrose. Reuma, overgewicht en sportblessures leiden geregeld tot artrose van één of meer gewrichten. Vaak is echter de oorzaak onbekend. Bij artrose neemt de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen langzaam af. Kraakbeen zit aan de uiteinden van botten en werkt als een soort stootkussen. Hierdoor kunnen normaliter grote krachten in een gewricht opgevangen worden. Als het kraakbeen in dikte of in functie afneemt dan moeten de botten de schokken zelf opvangen. Dit leidt tot een verdikking en soms vervorming van botuiteinden. Beginnende artrose kan onopgemerkt aanwezig zijn. Artrose veroorzaakt op den duur pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Afname van coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen zijn meestal het gevolg. U kunt dan minder goed reageren op een misstap of een andere onverwachte beweging. Iemand heeft startpijn als met name het beginnen met bewegen pijnlijk is. Artrose van de enkel, knie en/of heup kan problemen geven voor de algehele mobiliteit.

Behandeling

Er bestaat nog geen goed medicijn tegen artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen langzaam slechter. In ernstige gevallen kan het gewricht vervangen worden. Een kunstheup is daar een bekend voorbeeld van.

Bewegen vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling, omdat bewegen de verergering van artrose lijkt af te remmen. Tevens kunnen bij artrose van de heup manipulaties effectief zijn. Door het regelmatig uitvoeren van gerichte oefeningen worden lenigheid, spierkracht en spiercoördinatie vergroot. Wij kunnen u helpen bij het samenstellen van een goed oefenprogramma.

De Jong en Vitaal • Centrum voor fysiotherapie

Heeft u nog vragen? Bel 0184 61 49 93 of neem contact met ons op.

Fysiotherapie, manuele therapie en bekkentherapie

Volg ons op social media!

Locaties

Peulenstraat 146
3371 AR Hardinxveld-Giessendam


Rembrandthof 95
3372 XV Boven-Hardinxveld

© de Jong en Vitaal