Specialisaties

Fysiotherapie
Manuele therapie
Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie voor mannen
Sportfysiotherapie
Dry needling                                           Fasciatherapie

Fasciatherapie

Fasciatherapie is een nieuw krachtig concept om bindweefsel (= fascia)problematiek binnen het houdings- en bewegingsapparaat te diagnostiseren en te behandelen.

Deze behandeling bestaat uit een combinatie van een specifiek onderzoek, manuele en instrument assisted technieken en functionele training.

Wat is facia?

Fascia wordt gedefinieerd als al het bindweefsel in het menselijk lichaam. Fascia is overal terug te vinden. Het zijn de bindweefselvliezen die alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen omvatten en met elkaar verbinden.

Het fasciale netwerk is plastisch en dynamisch:

- plastisch: het verandert op basis van de mate en manier waarop het belast wordt

- dynamisch: bij een beweging bewegen alle structuren in het lichaam met deze beweging mee, wat mogelijk is door de fascia lagen.

Fascia is één van de meest communicerende systemen in het lichaam. In de fascia zitten zeer veel sensorische (gevoels-)zenuwen, zelfs 10x zo veel als in spieren.

Fasciaketens?

Het fasciale netwerk is door het gehele lichaam met elkaar verbonden in ketens.

In het dagelijks leven lukt het namelijk niet om een beweging met 1 spier te maken. Lange spier- en bindweefselketens zorgen dat een dagelijkse (functionele) beweging goed verloopt. Verstoringen in lokale spieren geven veranderingen in de gehele keten. Via het fasciale netwerk dat door het hele lichaam loopt zie je vaak storingen (stijfheid, pijn) op andere plekken in het lichaam.

Stoornissen in de fascia                                              

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot verstoorde balans in het fasciale netwerk. Triggerpoints (=pijnpunten), bindweefselverhardingen en –verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn. Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen, minder efficiënt bewegen en afname van de algehele fitheid.

Fascia onderzoek
De plaats waar de pijn ervaren wordt is lang niet altijd ook de plaats waar de eigenlijke oorzaak ligt. Dit gaat met name op bij langdurige of recidiverende klachten. Onderzoek van het hele lichaam (het hele fasciale systeem) zal daarom nodig zijn om het probleem te verduidelijken.

Fascia Therapie
Wanneer de verstoringen gelokaliseerd zijn, kan door middel van specifieke behandeltechnieken de verstoringen in de fascia opgeheven worden, waarna ook de musculaire balans hersteld kan worden. De meest effectieve technieken uit verschillende, op fascia gerichte, behandelmethoden zijn gecombineerd tot een nieuw totaalconcept. (FIT = Fascia Integrated Therapie)

Gezond fascia

Fascia kan je gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en te ontspannen.

Gezond fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door voldoende water te drinken houd je je bindweefsel soepel.

Voldoende gevarieerd bewegen zorgt voor hydratie (bevochtigen) van het bindweefsel. Tevens zorgt bewegen voor verglijding van de verschillende lagen fascia. Bewegen naar de uiterste posities (sporten/rekken/yoga) is belangrijk voor het mobiel houden van gewrichten, spieren en bindweefsel.

Als de ademhaling rustig is, is er nauwelijks verhoogde spier- en bindweefselspanning.

Ontspanning vermindert daarmee de kans op klachten.

De Jong en Vitaal • Centrum voor fysiotherapie
Ook werken aan een
vitaal leven?
Neem contact op

Peulenstraat 146
3371 AR Hardinxveld-Giessendam

© de Jong en Vitaal