DJV 15
Dry needling
Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Door middel van een speciale techniek worden “knopen” (triggerpoints) in de spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) dunne naald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij Dry needling richten we ons met name op spierverhardingen die we weer laten ontspannen en doorbloeden, en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren zoals bij acupunctuur.

Wanneer dry needling?

De “knopen” (triggerpoints) kunnen zich uiten in:

  • Pijn en/of stijfheid lokaal in een spier
  • Klachten ‘op afstand’, zoals tintelingen in arm of been, hoofdpijn en duizeligheid (zie afbeelding)
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verkorte spieren
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen / verkeerde houding

    Hier ziet u een voorbeeld van een spier achter op het schouderblad waar de pijn over de gehele arm gevoeld kan worden, tot aan de vingers toe.
Voorbeelden van klachten

Klachten die wij in de praktijk met deze techniek regelmatig verhelpen zijn bijvoorbeeld: Rugpijn, hoofdpijn, RSI klachten/KANS klachten, ischias klachten/piriformis syndroom, spanningsklachten in de nek, schouder-, rug- of sportblessures veroorzaakt door overbelasting.

Ook klachten in de spieren die worden veroorzaakt door stress en spanningen, of door een verkeerde (werk)houding, zijn met deze therapie te behandelen. Mocht u willen overleggen of uw klachten ook te verhelpen zijn met dry needling, neem dan contact met ons op.

Werkwijze

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek in die spieren wordt er gezocht naar de bewuste triggerpoints. Op die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan ‘needlen’ om de klachten te behandelen.

Verwijzing en vergoedingen

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapeutische behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder. Een verwijzing van een arts is niet nodig.

De Jong en Vitaal • Centrum voor fysiotherapie

Heeft u nog vragen? Bel 0184 61 49 93 of neem contact met ons op.

Fysiotherapie, manuele therapie en bekkentherapie

Volg ons op social media!

Locaties

Peulenstraat 146
3371 AR Hardinxveld-Giessendam


Rembrandthof 95
3372 XV Boven-Hardinxveld

© de Jong en Vitaal