Inleiding
De kans is groot dat u tot voor kort niet wist dat er (geregistreerde) bekkenfysiotherapeuten bestonden die gespecialiseerd zijn in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik, lage rug, bekken en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen.
Zo kunnen veel complexe klachten behandeld worden, zonder operatie. Een hele geruststelling!
Het bekken en de bekkenbodem
Het bekken bestaat uit botten, spieren (waaronder de bekkenbodem), organen en gewrichten. Kortom veel zaken die vallen onder het bewegingsapparaat, waarbij de bekkentherapeut de deskundige is. De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in het dragen van onze organen: blaas, darmen en, bij de vrouw, de baarmoeder.
Daarnaast heeft de bekkenbodem een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en de ontlasting. De spieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Ook komt het voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Het bekken en de bekkenbodem hebben niet alleen invloed op elkaar, maar ze spelen ook een rol bij het bewegen van de lage rug. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt van de bekkentherapeut.
Bekkenfysiotherapie, voor wie?
Uit bovenstaande blijkt dat de samenwerking tussen spieren, organen, botten en gewrichten goed moet zijn. Als dat niet het geval is, kunnen er velerlei klachten ontstaan, waarbij de bekkentherapeut u kan helpen, zoals:
Daarnaast kan de bekkentherapeut u begeleiding bieden voor en na operaties in buik- en bekkengebied.
Wat doet een bekkentherapeut?
De bekkentherapeut helpt mensen hun zelfvertrouwen weer vinden. Tijdens een eerste bezoek nemen we de tijd om uw klachten / vragen in kaart te brengen vanuit verschillende invalshoeken middels een gesprek. Het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. Vervolgens beoordelen we of uw klachten in aanmerking komen voor bekkentherapie. Dan volgt het onderzoek, stellen we een behandelplan op en start de behandeling. Deze behandeling bestaat uit duidelijke voorlichting, persoonlijke adviezen en individuele oefeningen. Bij het onderzoek en de behandeling kunnen we, indien nodig, gebruik maken van inwendige technieken, uiteraard in overleg met u.
Tot slot
Veel mensen hebben onnodig klachten van het bekken of het bekkenbodemgebied. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bekkentherapie de klachten kan verminderen en soms zelfs kan doen verdwijnen.
Vanaf 1 januari 2006 is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist voor bekkentherapie niet meer nodig. U kunt dus gerust en vrijblijvend een afspraak maken om uw klachten en/of vragen voor te leggen aan een bekkentherapeut.
Vergoedt uw zorgverzekeraar bekkentherapie?
De behandelingen bekkentherapie kunnen vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit zal afhankelijk zijn van het pakket dat u heeft afgesloten. Kijk dus zelf ook goed in uw polisvoorwaarden. De behandeling voor urine incontinentie (9 behandelingen) zit vanaf 1 januari 2011 in het basispakket en geldt dus voor alle verzekeringen, mits u een verwijzing van huisarts/specialist heeft met vermelding van urineverlies.
Ook wel Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd, staat letterlijk voor een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’.
COPD staat voor alle longaandoeningen die zich kenmerken door een (deels) blijvende vernauwing van de luchtwegen.
Bij diabetes mellitus (DM) kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren.
Middels hartrevalidatie, welke door een fysiotherapeut gegeven wordt, kun je je grenzen leren bewaken.
Klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of het kaakgewricht.
Lage rugpijn wordt ook wel ‘spit’ of ‘lumbago’ genoemd en komt veel voor.
Een tenniselleboog of tennisarm is een niet bacteriële peesontsteking rond de elleboog.
Wanneer we spreken over een whiplash heeft iemand een ‘accelateratie/ deceleratie-trauma’ meegemaakt.
© de Jong en Vitaal