Bekkentherapie

De kans is groot dat u tot voor kort niet wist dat er bekkentherapeuten bestonden die gespecialiseerd zijn in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik, lage rug, bekken en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen. Zo kunnen veel complexe klachten behandeld worden, zonder operatie. Een hele geruststelling!

Het bekken en de bekkenbodem

Het bekken bestaat uit botten, spieren (waaronder de bekkenbodem), organen en gewrichten. Kortom veel zaken die vallen onder het bewegingsapparaat, waarbij de bekkentherapeut de deskundige is. De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in het dragen van onze organen: blaas, darmen en, bij de vrouw, de baarmoeder.

Daarnaast heeft de bekkenbodem een belangrijke taak bij het plassen, vrijen en de ontlasting. De spieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Ook komt het voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Het bekken en de bekkenbodem hebben niet alleen invloed op elkaar, maar ze spelen ook een rol bij het bewegen van de lage rug. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt van de bekkentherapeut.

Bekkentherapie, voor wie?

Uit bovenstaande blijkt dat de samenwerking tussen spieren, organen, botten en gewrichten goed moet zijn. Als dat niet het geval is, kunnen er velerlei klachten ontstaan, waarbij de bekkentherapeut u kan helpen, zoals:

 • Ongewild verlies van urine, windjes, slijm en/of ontlasting
 • Veelvuldig blaasontsteking
 • Verhoogde aandrang om te plassen (die niet verklaard kan worden door zwangerschap)
 • Verhoogde aandrang om te ontlasten
 • Niet kunnen (uit)plassen
 • Obstipatie
 • Aambeien
 • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
 • Problemen bij gemeenschap (waaronder ook erectiestoornissen)
 • Pijn bij vrijen
 • Gevolgen van verzakkingen (blaas / baarmoeder / darmen), zoals een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in de vagina of anus
 • Bekkenpijn en lage rugklachten (al dan niet in verband te brengen met een zwangerschap en/of bevalling)

Daarnaast kan de bekkentherapeut u begeleiding bieden voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

Wat doet een bekkentherapeut?

De bekkentherapeut helpt mensen hun zelfvertrouwen weer vinden. Tijdens een eerste bezoek nemen we de tijd om uw klachten / vragen in kaart te brengen vanuit verschillende invalshoeken middels een gesprek. Het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. Vervolgens beoordelen we of uw klachten in aanmerking komen voor bekkentherapie. Dan volgt het onderzoek, stellen we een behandelplan op en start de behandeling. Deze behandeling bestaat uit duidelijke voorlichting, persoonlijke adviezen en individuele oefeningen. 

Tot slot

Veel mensen hebben onnodig klachten van het bekken of het bekkenbodemgebied. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bekkentherapie de klachten kan verminderen en soms zelfs kan doen verdwijnen.

Vanaf 1 januari 2006 is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist voor bekkentherapie niet meer nodig. U kunt dus gerust en vrijblijvend een afspraak maken om uw klachten en/of vragen voor te leggen aan een bekkentherapeut.

Vergoedt uw zorgverzekeraar bekkentherapie?
De behandelingen bekkentherapie kunnen vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit zal afhankelijk zijn van het pakket dat u heeft afgesloten. Kijk dus zelf ook goed in uw polisvoorwaarden. 

De Jong en Vitaal • Centrum voor fysiotherapie

Heeft u nog vragen? Bel 0184 61 49 93 of neem contact met ons op.

Fysiotherapie, manuele therapie en bekkentherapie

Volg ons op social media!

Locaties

Peulenstraat 146
3371 AR Hardinxveld-Giessendam


Rembrandthof 95
3372 XV Boven-Hardinxveld

© de Jong en Vitaal